Informatie

AfasieNet organiseert de Week van de Afasie. Lees verder voor meer informatie. Voor een afasievriendelijke instructie, klik hier.

Ambassadeur van De Week van de Afasie 2019: prof. dr. Erik Scherder!

Prof. dr. Erik Scherder is bereid gevonden om als ambassadeur de Week van de Afasie te steunen.

Lees hier zijn verklaring.

Nieuw Nederlands initiatief voor en door mensen mét en zonder beperking

In de week van 5-12 oktober 2019 organiseert AfasieNet, hét landelijke platform voor afasie in Nederland, ‘De Week van de Afasie.’ Het is de eerste keer dat deze week wordt georganiseerd. Met deze week wil AfasieNet een grotere bekendheid geven aan afasie en laten zien dat afasie mensen door heel Nederland raakt op heel veel verschillende manieren.

De Week van de Afasie wordt gedragen door: mensen met afasie, hun naasten, logopedisten, afasietherapeuten, docenten, studenten, wetenschappers en verwijzers. Zij organiseren in de Week van de Afasie individueel of samen een activiteit om afasie onder de aandacht te brengen.

Begin september wordt de Week van de Afasie-website gelanceerd. Vanaf dat moment kan iedereen zijn activiteit aanmelden. De aangemelde acties worden op een digitale landkaart aangegeven. Zo stroomt Nederland langzaam vol met aandacht voor afasie.

Check https://www.afasienet.com/weekvandeafasie  of er bij jou in de buurt of op het werk ook aandacht is voor afasie tussen 5-12 oktober.

In de Week doen alle actievoerders op de site verslag door foto’s, video’s, tweets en andere berichten te posten.

Poster

Bram Donker van The bald guy heeft ter gelegenheid van de Week van de Afasie een poster ontworpen. Download hem hieronder (in het gewenste formaat), print hem uit en hang hem goed zichtbaar op!

30.000 mensen plus hun partners, kinderen, vrienden, buren…

Afasie is een beperking in het gebruik van taal, ontstaan door niet aangeboren hersenletsel (NAH). Door schade in de taalgebieden van de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte,  kunnen mensen met afasie verschillende problemen ondervinden bij het begrijpen en uiten van taal. Iemand met afasie kan daardoor niet goed onder woorden brengen wat hij wil zeggen. Dat is niet alleen lastig voor hemzelf, maar ook voor zijn gesprekspartners.

In Nederland hebben 30.000 mensen afasie, een stoornis waar ook een heel sociaal netwerk mee te maken heeft: partners, kinderen, ouders, familieleden, kennissen, vrienden, collega’s, hulpverleners, ambtenaren en middenstanders.

Sociaal isolement

Afasie maakt mensen eenzaam. Weer aan het werk gaan is heel moeilijk. Het tempo van communicatie ligt simpelweg te hoog en het vereiste taalvermogen ligt vaak buiten het bereik.

Voor de gemiddelde Nederlander, waaronder ook zorgambtenaren en hulpverleners, is het lastig om begrip op te brengen voor de situatie van mensen met afasie. Dat komt omdat het ontbreekt aan kennis over deze beperking. Hierdoor weet men zich niet goed te gedragen als men iemand met afasie ontmoet. Om hier verandering in te brengen organiseert AfasieNet de Week van de Afasie.

Wie

Contactpersoon

AfasieNet Week van de Afasie
https://www.afasienet.com/ https://www.afasienet.com/weekvandeafasie/
Algemene vragen: Vragen over de website:
Christine Versluis Thomas Stam
christine@afasienet.com thomas@afasienet.com

Dank!

De website van de Week van de Afasie is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Carlo de Boeije.

Carlo heeft afasie. In 2o17 heeft hij AfasieNet gesponsord, toen hij de Vierdaagse van Nijmegen liep. Het geld dat hij toen bijeen heeft gelopen is nu gebruikt om de website te ontwikkelen.

Lees hier het bericht terug over de Vierdaagseheld Carlo.

Deze poster maakte Carlo van zijn Vierdaagse avontuur

Deze poster maakte Carlo van zijn Vierdaagse avontuur

IMG-20190902-WA0008

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie