Agenda

Heeft u afasiescholing die u graag geplaatst ziet op deze scholingswijzer?
Neem dan contact op met Elsbeth Boxum.

 

16-03-2020 t/m 20-04-2020

Plaats

Nijmegen

logo_han

Afasie


Werk je als logopedist met afasiepatiënten? In de cursus Afasie bij HAN VDO gaan we in op alle facetten van de behandeling van afasiepatiënten. Uiteraard komen naast de bestaande ook nieuwe methodieken, ontwikkelingen voor onderzoek en behandeling van afasie ruimschoots aan bod. De cursus is bruikbaar in alle fasen van de afasietherapie.

 

 

Tijden             : 09.30 – 16.30 uur
Voor wie        : logopedisten

Direct contact
HAN VDO | T (024) 351 10 83| E info.hanvdo@han.nl

Meer informatie

Lees verder

06-04-2020 t/m 22-05-2020

Plaats

Rotterdam

ProEducation_web_paramedische-opleidingen_Logo

ANTAT en Scenariotest in de Dagelijkse Praktijk

Wilt u de communicatieve vaardigheden van afasiepatiënten in kaart brengen? Dan zijn er verschillende tests om deze communicatieve vaardigheden te meten. Met de ANTAT worden de verbale vaardigheden getest, met de Scenariotest ook de non-verbale mogelijkheden. In deze cursus worden de ANTAT en de Scenariotest in relatie tot elkaar besproken. Ook komen er andere instrumenten aan bod. Om uw expertise te vergroten oefent u met afname en scoring en test u uw eigen cliënt na de eerste cursusdag. Op de tweede cursusdag bespreken we uw ervaringen en kunt u de nieuwe kennis meteen toepassen in de praktijk.

 

Lees verder

11-05-2020

Plaats

utrecht

ProEducation_web_paramedische-opleidingen_Logo

PACT

In deze cursus leert u de basis van het werken met de methodiek PACT (Partners van Afasiepatiënten Conversatietraining). Hierbij staat de analyse van alledaagse gesprekken volgens de methode van Conversatie Analyse centraal. Met PACT sluit u direct aan op het participatieniveau van de cliënt. PACT zal per 1 januari 2020 ook vergoed worden in de eerste lijn. Dit is alleen mogelijk wanneer logopedisten in het PACT-register van de NVLF zijn opgenomen. Een certificaat van deze basiscursus is daarvoor een voorwaarde.

 

Lees verder

13-05-2020

Plaats

Utrecht

Language in Psychiatry Symposium – LIPS

The first Language In Psychiatry Symposium (LIPS) will be organized by the researchers from the UMC Utrecht Brain Center and the Utrecht Institute of Linguistics (UiL OTS).

About LIPS
The Language In Psychiatry Symposium (LIPS) aims to bring together researchers who investigate language or speech in a psychiatric population. Since language analysis in psychiatry is a rapidly developing, novel field, learning from other investigators in the field is crucial. We hope to establish a meeting in which we can learn about the advances in the field and meet other researchers. This provides the opportunity to get inspired and set up potential collaborations.
LIPS scope
LIPS welcomes all researchers and clinicians that investigate language in a (neuro)psychiatric population. This includes all psychiatric disorders, as well as neurodegenerative disorders such as Alzheimer’s disease, Parkinson, frontotemporal dementia and primary progressive aphasia.
All types of language research are welcome. Research limited to assessments of verbal cognition, without any formal language assessments, is beyond the scope of this symposium.

Lees verder

14-05-2020

Plaats

Beetsterzwaag

revalidatie friesland

Groepstherapie bij afasie: een onmisbare schakel

Praten is participeren! Eén-op-één, in kleine groepen en in grotere gezelschappen: communicatie is essentieel om mee te kunnen doen in de samenleving. Voor patiënten met afasie is het actief deelnemen vaak lastig. Groepstherapie vormt bij uitstek de manier om de brug van individuele therapie naar participatie in de samenleving te maken. Deze behandelvorm creëert mogelijkheden om dialogen, het delen van ervaringen en het toepassen van communicatieve strategieën te trainen. Onderzoek heeft aangetoond dat groepstherapie bij afasie effectief is voor het verbeteren van talig functioneren, participeren in sociale netwerken en het hebben van toegang tot groepen in de samenleving. De ervaring leert dat groepstherapie alleen succesvol is wanneer de therapie goed afgestemd is op de deelnemers. De invulling van de therapie is afhankelijk van de doelen van de patiënt en van de vaardigheden van de therapeut.

 

Lees verder

12-06-2020

revalidatie friesland

Cognitieve communicatiestoornissen

Cognitieve communicatiestoornissen staan steeds meer in de belangstelling bij logopedisten. Ten aanzien van de screening is een nieuw instrument op de markt. Over de behandeling van cognitieve communicatiestoornissen is nog weinig bekend. De logopedisten van Revalidatie Friesland hebben aan de hand van de inzichten die zij hebben opgedaan bij de Interdisciplinaire Cognitieve Behandeling (ICB) behandelmethoden voor cognitieve communicatiestoornissen ontwikkeld.

 

Lees verder

07-09-2020 t/m 26-10-2020

Plaats

Eindhoven

ProEducation_web_paramedische-opleidingen_Logo

PALPA

De behandeling van afasie is effectiever als de therapie aansluit op de onderliggende stoornissen in het taalverwerkingsproces. Het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young over hoe mensen geschreven en gesproken woorden verwerken wordt hierbij veel gebruikt. Het levert onder andere handvatten voor stoornisgerichte therapie voor afasiepatiënten. De testbatterij PALPA biedt een scala aan tests voor het onderzoeken van de taalmodules die in dit model worden onderscheiden. Wilt u als logopedist meer weten over PALPA en hoe u dit in de praktijk kunt toepassen? Dan is deze cursus een uitstekende keuze.

Lees verder

09-09-2020 t/m 11-09-2020

Plaats

new castle

BAS

BAS conferentie 2020

Come and join us at Newcastle University for the British Aphasiology Society International Conference 2020. The event will cover a wide range of topics relevant to researchers and clinicians interested in aphasia and related communication disorders. Our prestigious keynote speakers join us from across the globe, with interests reflecting the diversity and complexity of aphasia.

Lees verder

24-09-2020

Plaats

Beveren-Waas

NAH-congres

NAH-congres Vlaanderen

De NAH-Liga en Sig zetten hun schouders onder het eerste NAH-congres in Vlaanderen.

Het NAH-congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over NAH.

 

Er is accreditering voor artsen voorzien. De activiteit zal ook in aanmerking komen voor KMO-portefeuille en Pro-Q-Kine.

Het programma en mogelijkheid tot inschrijving komen eind maart 2020 online. Hou de nieuwsbrief van Sig in de gaten.

Lees verder

05-10-2020 t/m 02-11-2020

Plaats

Utrecht

ProEducation_web_paramedische-opleidingen_Logo

Diagnostiek en (Online) Behandeling van Afasie: NBT en Afasietherapie.nl

In deze cursus leert u de Nederlandse Benoem Test (NBT) toepassen en ontwikkelt u de vaardigheden om verantwoord gebruik te maken van Afasietherapie.nl voor de behandeling van personen met afasie. Met de NBT signaleert u de aanwezigheid van woordvindingsstoornissen, stelt u de diagnose en evalueert u de gegeven therapie. Vervolgens gebruikt u Afasietherapie.nl voor een online behandeling van de cliënt. Via dit online platform kunt u eenvoudig gevarieerde oefeningen op maat samenstellen en aanbieden. De cliënt werkt via een digitale app met onder andere spraak- en schriftherkenning.

 

Lees verder