Agenda

Heeft u afasiescholing die u graag geplaatst ziet op deze scholingswijzer?
Neem dan contact op met Elsbeth Boxum.

 

05-03-2019 t/m 16-04-2019

Plaats

Rotterdam

ProEducation_web_paramedische-opleidingen_Logo

Neuropsychologisch Onderzoek bij Ernstige Afasie

Wilt u weten hoe u beter zicht kunt krijgen op het cognitief functioneren van een patiënt met ernstige afasie? Loopt u er tegenaan dat een regulier neuropsychologisch onderzoek en screening niet afneembaar is vanwege ernstige afasie? In deze cursus krijgt u een duidelijk overzicht van welke aanpassingen u kunt doen, zodat een neuropsychologisch onderzoek en/of screening mogelijk is. Door de praktijkgerichte insteek van de cursus kunt u de geleerde kennis direct toepassen in uw eigen werkomgeving.

 

Lees verder

07-03-2019 t/m 04-04-2019

Plaats

Rotterdam

ProEducation_web_paramedische-opleidingen_Logo

Afasiediagnostiek en therapie

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door een niet-aangeboren hersenletsel. Door afasie ontstaan er problemen met het uiten en begrijpen van taal. Werkt u al langer met afasiepatiënten en wilt u uw kennis opfrissen? Of bent u net gestart in de wereld van afasietherapie? Dan is dit de cursus voor u. Deze cursus geeft een overzicht van nieuwe en bestaande methodieken binnen de diagnostiek en therapie van afasie. Alle fases van de afasietherapie komen aan bod. Door de praktijkgerichte insteek van de cursus kunt u de geleerde kennis direct toepassen in uw eigen werkomgeving.

 

Lees verder

11-03-2019 t/m 26-04-2019

Plaats

Eindhoven

ProEducation_web_paramedische-opleidingen_Logo

PALPA

De behandeling van afasie is effectiever als de therapie aansluit op de onderliggende stoornissen in het taalverwerkingsproces. Het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young over hoe mensen geschreven en gesproken woorden verwerken wordt hierbij veel gebruikt. Het levert onder andere handvatten voor stoornisgerichte therapie voor afasiepatiënten. PALPA biedt een scala aan tests voor het onderzoeken van de taalmodules die in dit model worden onderscheiden. Wilt u als logopedist meer weten over PALPA en hoe u dit in de praktijk kunt toepassen? Dan is deze cursus een uitstekende keuze.

Lees verder

15-03-2019 t/m 05-04-2019

Plaats

nog niet bekend

Con-tAct

In de logopedische richtlijn “Diagnostiek en behandeling van afasie bij volwassenen” (Berns et al., 2015) wordt aanbevolen dat logopedisten de communicatieve vaardigheden van zorgprofessionals die te maken hebben met afasie trainen met behulp van Supported Conversation for Adults with Aphasia (SCA™, Kagan et al., 2001). In Nederland zijn momenteel drie logopedisten die de training in het Aphasia Institute in Toronto hebben gevolgd.

Philine Berns, Nicole Jünger en Judith Oostveen hebben inmiddels een conversatietraining voor zorgprofessionals ontwikkeld, Training Con-tAct, en een bijbehorende cursus voor logopedisten, Cursus Con-tAct.

Lees verder

15-03-2019 t/m 27-05-2019

Plaats

Utrecht

hu

Participeren met afasie

Afasie is een ingrijpend gevolg van een beroerte. Het heeft grote impact op het dagelijks leven van de persoon zelf en van de naasten. Een voor de persoon zelf waardevolle rol in de maatschappij vervullen, het participeren, lukt in veel gevallen niet meer zoals voorheen.

Het identificeren en behandelen van participatieproblemen is complex. Het vergt, onder andere, creativiteit en een brede kijk op revalidatie. De Life Participation Approach to Aphasia biedt de logopedist hierin handvatten.

Lees verder

22-03-2019

Plaats

Beetsterzwaag

revalidatie friesland

SMTA dag 2

Vervolg op dag 1

Zie voor meer informatie bij SMTA 28 september 2018

Lees verder

13-05-2019 t/m 27-05-2019

Plaats

Breda

ProEducation_web_paramedische-opleidingen_Logo

Woordvinding bij afasie

Woordvindingsproblemen komen bij elk type afasie voor. Toch zijn er grote verschillen in de aard van de woordvindingsproblemen. Een goede behandeling vereist daarom goede diagnostiek. Wilt u meer weten over de verschillende soorten woordvindingsproblemen bij afasie, mogelijkheden voor diagnostiek en de verschillende behandelwijzen die er zijn? Dan is deze cursus iets voor u. Tijdens de cursus wordt onder meer geoefend met het afnemen, uitwerken en interpreteren van diverse tests voor woordvinding en wordt het geleerde toegepast op uw eigen werkomgeving.

 

Lees verder

13-06-2019 t/m 15-06-2019

Plaats

Finland

Nordic Aphasia Conference

THEME: Current Challenges in Aphasia Therapy
DATE: 13−15 June, 2019
VENUE: Turku, Finland
The overarching theme of the next conference is “Current Challenges in Aphasia Therapy”. Our goal is to cover challenges arising from increasing number of multilingual individuals as clients in speech therapy as well as those of using new technologies (including telerehabilitation).

We are currently constructing the programme. We are delighted to inform that we have the following confirmed speakers:

Multilingualism and aphasia:

Prof. Jubin Abutalebi (Università Vita-Salute San Raffaele, Italy)
Dr. Monica Norvik (University of Oslo; Statped, Department of Speech and Language Disorders; Department of Language and Literature, NTNU, Norway)
Technology-mediated aphasia therapy:

Dr. Annie Hill (University of Queensland, Australia)
Prof. Ulla Konnerup (Aalborg University, Denmark)
Prof. Matti Lehtihalmes (University of Oulu, Finland)
Speech and Language Therapist, MA, Johanna Naamanka (Coronaria, Finland)
Special note: We will open a call for two different types of poster presentations, namely scientific and clinical. We would like to inform that we strongly encourage not only scientists but also clinicians to submit abstracts for poster presentations on challenging clinical issues

Lees verder