SAQOL-39NL

De SAQOL-39NL is een vragenlijst met betrekking tot de kwaliteit van leven, geschikt voor mensen die een beroerte hebben gehad en al dan niet afasie hebben.

De cliënt beoordeelt zelf zijn/haar HRQL (gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven), eventueel met hulp van de logopedist. De logopedist mag bij afname alle vormen van communicatie gebruiken, en zoveel uitleg geven als nodig. Hierdoor is de lijst ook geschikt voor mensen met ernstiger begripsproblemen.

De SAQOL-39NL kan gebruikt worden door clinici en onderzoekers op het gebied van behandeling, evaluatie, klinische controle en voor het bepalen van behandeldoelen voor mensen met een beroerte en afasie.

Literatuurverwijzing

Ewijk, L. van, Versteegde, L., Raven-Takken, E., & Hilari, K. (2016). Measuring quality of life in Dutch people with aphasia: development and psychometric evaluation of the SAQOL-39NL. Aphasiology. doi: 10.1080/02687038.2016.1168919

Met toestemming van de HU publiceren we hierbij de documenten behorende bij de SAQOL-39NL.

Psychometrische eigenschappen

In september 2014 heeft Lotte Versteegde in haar Masterthesis een eerste onderzoek  beschreven naar de psychometrische eigenschappen van de SAOL-39NL. Haar conclusie was dat de SAQOL-39NL een betrouwbaar en valide instrument blijkt te zijn voor het beoordelen van de levenskwaliteit van mensen met chronische afasie. Vervolgonderzoek is noodzakelijk voor een uitgebreidere evaluatie van de psychometrische eigenschappen.

Dr. Lizet van Ewijk, Hogeschoolhoofddocent Logopedie HU is op dit moment bezig met de publicatie van een volgende grote analyse van een nieuwe dataset in de revalidatiefase. Zodra dit gepubliceerd is, zullen hier ook weer normtabellen van gemaakt worden. Deze zullen dan ook op AfasieNet gepubliceerd worden.

Studenten van de HU zijn op dit moment bezig met een onderzoek wat het minimaal vereiste begrip is voor een persoon met afasie om de SAQOL-39NL in te kunnen vullen. Zij  doen dit onder supervisie van Evelijn Raven-Takken, MSc. Hogeschooldocent Logopedie Hogeschool Utrecht. In de vorige nieuwsbrief heb je hierover kunnen lezen.
Klik hier om direct naar dit bericht te gaan.

Op de website van de Hogeschool Utrecht kun je de status van het onderzoek naar de SAQOL-39NL volgen.

2 reacties

 • sandra wielaert

  Super dat we de SAQOL-39NL nu beschikbaar hebben!
  Sandra Welaert

 • joost hurkmans

  En wat mooi ook dat de HU dit gratis via AfasieNet beschikbaar stelt! Een voorbeeld voor velen!

Dit artikel is meer dan 60 dagen oud. Reageren is niet meer mogelijk.

donderdag 23-02-2017

in categorie:

2 reacties

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

 • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

  Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie