Ervaring met de training Con-tAct

Nelleke Loseman is logopedist in Zorggroep Noorderboog en begeleidt en behandelt regelmatig mensen met afasie. Zij heeft vorig jaar de cursus Con-tAct gevolgd en vervolgens in haar instelling de training Con-tAct gegeven aan collega’s. In dit bericht deelt zij enthousiast haar ervaringen.

Nelleke Loseman bemerkt in de dagelijkse praktijk dat iedereen worstelt in de communicatie, zowel de mensen met afasie als alle zorgverleners om hen heen.
Op het moment dat Nelleke zag dat de cursus Con-tAct werd gegeven, aarzelde ze geen moment en gaf zich op. Reden hiervoor is dat zij een gestructureerde manier zorgt om alle mensen rondom de cliënt met afasie handvatten te geven om de communicatie te verbeteren. Daarnaast ook om de omgeving rondom de mensen met afasie zo vriendelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Het liefst zou Nelleke de gehele maatschappij ‘afasie-vriendelijk’ willen maken, maar vooralsnog is dit een te hoog gegrepen doel.

Tijdens het volgen van de cursus, gegeven door Judith Oostveen, Philine Berns en Nicole Jünger, moest een opdracht in huidige werksetting worden gemaakt. Nelleke vertelde haar enthousiaste verhaal aan de praktijkondersteuner Revalidatie van Zorggroep Noorderboog. Zij gaf aan dat een gesprek met teamleider GRZ (Geriatrische Revalidatie Zorg) wel eens kon leiden tot het geven van scholing. Deze scholing kan medewerkers die betrokken zijn met mensen met afasie nog bewuster maken van hun communicatie(mogelijkheden). De teamleider werd erg enthousiast door het enthousiasme van Nelleke en het balletje is gaan rollen. Inmiddels zijn 5 scholingen (bestaande uit 2 sessies) gegeven aan zorgmedewerkers betrokken bij geriatrische revalidatiezorg. De reacties waren lovend.

Ik vond het prettig om handvatten te krijgen die kunnen ondersteunen in communicatie bij mensen met afasie (verzorgende).

Enkele reacties van collega's

  • Ik vond het prettig om handvatten te krijgen die kunnen ondersteunen in communicatie bij mensen met afasie (verzorgende).
  • Zo goed om multidisciplinair na te denken hoe afasievriendelijk de omgeving is die wij cliënten bieden (ergotherapeut).
  • De communicatiekaart (Con-tAct) is een goede richtlijn in communicatie. Ik merk zelf dat technieken zoals meeschrijven en structureren meer worden ingezet, met resultaat! (ergotherapeut).
  • Zelf zijn wij weer bewuster bezig met deze cliënten. De omgeving bekijk je beter, je ziet waar de knelpunten liggen. Hoe duidelijk is alles aangegeven op de afdeling, agenda, hoe schrijf je een afspraak met een afasie cliënt weg.(activiteitenbegeleider)
  • Ik voelde me verantwoordelijk voor het gesprek met een patiënt met afasie. Als het dan niet lukte, voelde het alsof ik faalde. Door de cursus begreep ik dat de patiënt met afasie dit ook zo voelt. Doordat ik nu weet dat we het samen proberen, en ik iemand al help als ik zeg dat we beiden ons best doen, maar niet altijd lukt (als het dan niet lukt), voelt dat al meer ontspannen. Dit helpt ons beiden in een gesprek! (voedingsassistente)
  • Mensen meer tijd. Lukt niet, soms. Wel samen doen. Gaat beter nu. (cliënt)

Mensen meer tijd. Lukt niet, soms. Wel samen doen. Gaat beter nu. (cliënt)

Nelleke is door het geven van de scholing zich nog meer gaan realiseren hoe beperkt de communicatie met mensen met afasie verloopt. Zij heeft daardoor als drijfveer om ook externe partijen (denk aan huisartsen, WMO-medewerkers, thuiszorgmedewerkers) aan te schrijven en te overtuigen van de noodzaak van het verbeteren van de communicatie. Zij is bereid om ook hen te voorzien van handvatten om communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen.

1 reactie

  • Miranda Hagenouw AfasieNet Professional

    Hoi Nelleke,
    Ik sluit me volledig bij je “missie” aan! Misschien kunnen we hierin samen iets doen?
    Groet, Miranda

Dit artikel is meer dan 60 dagen oud. Reageren is niet meer mogelijk.

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie