Blog van Hannelore: een ervaringsboek over afasie

Hannelore van der Velden is sinds 1999 werkzaam als logopedist en klinisch linguïst bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. Zij werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Dagelijks werkt ze met personen met afasie. Elke maand schrijft zij een blog over haar ervaringen die ze graag met jullie zou willen delen. Deze maand schrijft Hannelore over de presentatie van een ervaringsboek over afasie.

Boekpresentatie

De Week van de Afasie zit er alweer op. Ik hoop dat het voor velen een waardevolle week was, met veel verbinding. In mijn vorige blog noemde ik al dat er in de Week van de Afasie een “heuse boekpresentatie” zou plaatsvinden in mijn instelling. En het leek me leuk om daar wat meer over te vertellen.

Angelique

Ruim een jaar geleden zocht Angelique me op op mijn werk. Angelique is een oud-revalidant van ons. Zij revalideerde in 2014 bij ons in De Hoogstraat en had afasie. Ze was ook nog een tijdje bij ons werkzaam als vrijwilligster in het restaurant, maar ik had haar al een tijdje niet meer gezien. Nu vertelde ze me dat ze een boek had geschreven.

En het gekke is: het verbaasde me niet. De verbazing had ik namelijk al gehad toen Angelique bij ons in dagbehandeling zat. Elke maandag vroeg ik haar wat ze in het weekend had gedaan en elke keer kwam ze met ongebruikelijke bezigheden, waar ook vaak nog complexe communicatie mee was gemoeid. Hospiteren in een woongroep is nou niet iets waar ik zelf onmiddellijk aan dacht, zeker niet bij iemand met afasie. Het inloopspreekuur in het buurthuis bezoeken of solliciteren op een vrijwilligersbaan had ik ook nog nooit iemand horen doen als ze nog in dagbehandeling waren. Mijn verbaasde conclusie (en bewondering, zeker!) was dan ook dat Angelique een ondernemend typ was. Dus nee, dat ze nu een boek had geschreven verbaasde me niet. Maar ik vond het zeker niet minder bijzonder! Integendeel!

Vereerd

Ik voelde me dan ook vereerd toen Angelique me vroeg om het voorwoord te schrijven. En nu we toch bezig waren durfde ik op haar op mijn beurt weer te vragen of ze het boek bij ons wilde komen presenteren in de Week van de Afasie. En dat wilde ze graag doen.

Presentatie

Op 7 oktober was het zover. We waren we met ongeveer 30 mensen in de grootste zaal van De Hoogstraat bijeen: familie en bekenden van Angelique zelf, een paar mensen uit de afasiegroepen en collega’s. En er was taart.

Angelique vertelde aan de aanwezigen onder anderen dat ze eigenlijk helemaal niet zo graag op de voorgrond staat, maar dat het onbegrip van mensen om haar heen haar toch hadden gedreven tot het schrijven van het boek “Wakker in een andere wereld”. En dat ze hoopt met dit “boekje” (zoals ze het zelf steeds noemde) wat meer begrip voor afasie te kweken bij de lezer. Ze overhandigde het mooi ingebonden manuscript aan de revalidatie-arts van ons Afasieteam, en daarna was er nog ruimte voor ‘verbinding’, vragen en een gesprek.

Confronterend

Er werden vragen gesteld, zeker! Maar het bleef vanuit een paar revalidanten óók een beetje stiller dan ik had verwacht… Want wat bleek: waar ik had gehoopt dat onze revalidanten uit de afasiegroepen zich konden laten inspireren door iemand als Angelique, was het óók heel confronterend geweest om te horen dat iemand 8 jaar na de beroerte nog klachten had, geen betaald werk deed, en op allerlei manieren nog dagelijks met de gevolgen van de beroerte en de afasie moet omgaan. Onze revalidanten zijn namelijk nog in hun revalidatie-fase en daarom bezig met herstel op korte termijn. Herstel waarbij de stip op de horizon vaak ligt in de lijn van “weer (zoveel mogelijk) de oude worden”. Die stip aan de horizon wordt tijdens de revalidatie misschien heel voorzichtig op een ander punt gelegd, maar zelden ineens een kwartslag gedraaid. Daarvoor is het allemaal nog te vers.  Aanleiding voor een vervolggesprek was de boekpresentatie dus zéker. En juist in díé gesprekken zat veel verbinding. Gelukkig maar.

Verkrijgbaar

Het boek is over ongeveer een maand verkrijgbaar in de webwinkel van www.boekscout.nl. De titel van het boek is “Wakker in een andere wereld”, de auteur is Angelique Nienhuis.

Opvolging Hannelore in 2023

Dan nog iets anders: in februari 2023 verschijnt mijn laatste blog. Dan heb ik tweeënhalf jaar lang met plezier blogs  geschreven voor AfasieNet, maar het wordt voor mij tijd om het stokje (de praatstok uiteraard) weer door te geven.

Dus bij dezen wil ik een oproep doen: is er iemand die het leuk vindt om blogs te schrijven voor AfasieNet? Meld je dan bij Dineke Blom: info@afasienet.com.

maandag 31-10-2022

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie