Blog Hannelore: Recht van spreken, deel 2

Hannelore van der Velden is sinds 1999 werkzaam als logopedist en klinisch linguïst bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. Zij werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Dagelijks werkt ze met personen met afasie. Elke maand schrijft zij een blog over haar ervaringen die ze graag met jullie zou willen delen. Deze maand schrijft Hannelore over de zaak Ruinerwold.

Recht van spreken, deel 2

Al een paar keer schreef ik over de zaak Ruinerwold: de rechtszaak van Gerrit Jan van D. die jarenlang vijf van zijn kinderen verborgen hield voor de buitenwereld, in een boerderij in Ruinerwold in Drenthe. Doordat een zoon wist te ‘ontsnappen’ uit de boerderij kwam de zaak aan het licht en werd Van D. gearresteerd.

Ik had met mezelf afgesproken dat ik er niet meer over zou schrijven. Zodat u niet gaat denken: ‘Heb je haar weer met dat Ruinerwold-verhaal. Waarom maakt ze zich daar zo druk om? Mensen met afasie hebben wel iets anders aan hun hoofd!’ Maar nu kan ik er toch niet omheen… in verband met een aantal berichten. Een goed en een slecht bericht. Laat ik maar met het slechte bericht beginnen.

Afasie

Zoals u misschien nog weet, werd de rechtszaak rondom Gerrit Jan van D. ernstig bemoeilijkt door neurologische communicatieproblemen: in 2016 kreeg Van D. een beroerte, met afasie als gevolg. Doordat de juristen rondom Van D. helaas niet de juiste expertise inriepen, werd Van D. vrijgesproken, omdat hij niet in staat zou zijn om deel te nemen de rechtszaak. Ik zag dat laatste heel anders, en velen met mij: ik heb toen in een blog mijn positieve ervaringen beschreven met deelname aan rechtszaken door mensen met afasie, als maar de juiste expertise en ondersteuning wordt ingeroepen. Daarnaast deden de ‘Kinderen van Ruinerwold’ in de gelijknamige documentaire verslag van gesprekken die ze met hun vader hadden gevoerd. Hieruit werd mij (en de rest van de afasietherapeuten in Nederland) duidelijk dat Van D. wel degelijk tot communicatie en een gesprek in staat was. Maar ja… Vrouwe Justitia besliste dat Van D. weer naar huis mocht, waar hij zijn schrikbewind nog een tijdje kon voortzetten en hij de ruimte kreeg om zijn dochter nog te mishandelen. Toen deze dochter hiervan aangifte deed, werd Van D. naar een instelling overgebracht. En daarmee leek de kous dan af. Maar nu komt het slechte bericht: eind februari werd bekend dat Van D. schadevergoeding eist voor de tijd dat hij in de cel zat.

Begrijpt u het nog? Deze man werd vrijgesproken, omdat het juridisch apparaat dacht dat hij niet in staat was tot een rechtszaak. Hierdoor lijkt het alsof de dagen in vrijheid hem zijn ontnomen. Doordat Van D. nu schadevergoeding eist, wordt echter des te meer duidelijk dat de beslissing om hem niet deel te laten nemen aan de rechtszaak tegen zijn kinderen (eind 2019) onterecht was.

Dus: beste Vrouwe Justitia, om werkelijk te kunnen bepalen of Van D. terecht of onterecht in de cel zat, moet deze hele rechtszaak worden overgedaan! En dat kán nu! Want ik heb goed nieuws voor u. En dan komt nu het goede bericht:

Samenwerking

AfasieNet heeft de afgelopen tijd een samenwerking opgezet met de Politie in Nederland, de Landelijke Deskundigheidsmakelaar, om precies te zijn. Dit betekent dat het justitieel apparaat via AfasieNet kennis, advies én ondersteuning kan krijgen bij bijvoorbeeld het verhoor, hoor en wederhoor van personen met afasie. Zo stellen ze op de website: “Het communiceren met iemand met afasie vraagt kennis en ervaring. Om de persoon met afasie optimaal in de gelegenheid te stellen om zich duidelijk te maken en om de gesprekspartner te begrijpen kunnen verschillende vormen van ondersteuning worden ingezet. Dit vraagt altijd maatwerk. Een logopedist/afasietherapeut is hierin bij uitstek bekwaam.” Ik ben blij dat AfasieNet heeft bijgedragen om dit duidelijk te maken. En ik hoop oprecht dat ‘missers’ als in de zaak Ruinerwold hiermee kunnen worden voorkomen.

Er is onder afasietherapeuten breed draagvlak voor deze werkwijze. Naar aanleiding van mijn eerdere blog met voorbeelden van ondersteuning in rechtszaken bij mensen met afasie, heb ik veel reacties mogen ontvangen: een collega die door de blog op het idee kwam om met haar cliënt mee te gaan naar een rechtszaak rondom letselschade. En een collega die héél graag een revalidant met afasie wilde ondersteunen in een rechtszaak, maar zich afvroeg hoe ze dat kon organiseren. Als je als afasietherapeut tóch al betrokken bent bij een cliënt die onverhoopt een rechtszaak moet voeren, dan is  professionele ondersteuning in de communicatie een waardevolle bijdrage aan het leven van deze persoon met afasie. Het goede bericht is dus ook dat we dat nu in den lande samen vormgeven!

maandag 14-03-2022

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie